Tips og triks til å redusere eget forbruk av plast

svanemerket.jpg

Vårt viktigste tips er å unngå engangsprodukter og sortere ditt eget plastavfall.
Kosmetikk og- rengjøringsprodukter: Styr unna plastbetegnelser som polyetylen(PE), polypropylen (PP), polyetylenterefalat (PET), polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon.

Et sikkert valg er å finne produkter med svanemerket

 1. Kaffe: Unngå bruk av kaffekapsler. Dersom du er en gjennomsnittlig kaffedrikker som kun bruker kaffekapsler (av plast), bruker du 1200 kaffekapsler i året. Dersom 50% av norges befolkning gjør dette, tilsvarer det 3140 millioner kaffekapsler i året. Tilnærmet ⅔ resirkuleres eller brennes, og ⅓ havner på avveie.
   
 2. Tannpuss: Velg bambus-tannbørste, i stedet for plast-tannbørste.
   
 3. Matlaging: Bruk plastfritt utstyr i glass, tre eller stål. Varm mat i plast, forårsaker at plasten avgir ulike giftstoffer.
   
 4. Matoppbevaring: Dropp plastfolie. Alternativ er ulike glassbokser, tøyposer, plastfolie-erstatning av bivoks, m.m. Dette er selvsagt helt avhengig av hva du skal oppbevare
   
 5. Ørerens: Kjøp Q-tips med papirpinner istedenfor plastpinner. 
   
 6. Oppvask: Dropp svamp da de avgir mye mikroplast under bruk. Velg om mulig en børste som ikke er laget av plast.
   
 7. Butikken: Bruk handlenett istedenfor pose, ikke nødvendig med pose på frukt og grønnsaker i løsvekt (dette må vaskes uansett), eventuelt ta med en liten tøy- eller papirpose. Kjøp løsvekt så langt det lar seg gjøre. Som søppelposer hjemme kan man bruke bioposer.
   
 8. Bil: Kjør mindre bil, siden dekkene avgir mikroplast.
   
 9. Tekstil: Unngå tekstiler av plast som akryl, fleece og polyester. Et godt alternativ til fleece er den gamle gode ullgenseren, den avgir ikke mikroplast i vask.
   
 10. Vannflaske: Ha alltid med egen vannflaske, helst i glass eller stål.
   
 11. Kaffekopp: Ha med egen kaffekopp som ikke er laget i plast - her finnes det mange alternativer.
   
 12. Bestikk: Ha med eget bestikk i sekken. Dette er til stor hjelp for å unngå engangsprodukter i løpet av dagen.
   
 13. Bæsjepose til hund: Bruk poser som er laget av bioplast. De har relativt lang nedbrytningstid i naturen, men kan kastes med matavfallet. 
   
 14. Sugerør: Dropp sugerøret i drinken. Om “nødvendig” finnes det alternativer til sugerør i metall og tre.

Det finnes mange enkle knep for å redusere sitt plastforbruk, men husk at alt man gjør av tiltak er bedre enn ingenting! Start i det små, og bygg deg bedre.

Magnus Hovik