REsirkulering

1 kilo gjenvunnet plast tilsvarer 2 kilo olje i energiforbruk.

Plast til gjenvinning kan for eksempel være poser, folie, beger, kanner, bokser og flasker av plast. Gjenvunnet plast blir til nye produkter – alt fra blomsterpotter til fotballdrakter.

Plast er en samlebetegnelse for alle typer plast som finnes. Det finnes mange forskjellige typer, alle med forskjellige egenskaper. For å bevare verdien og kvaliteten i plasten er det viktig å gjenvinne plast av samme type. I plastvettskolen bruker vi nummer 5, polypropylen. Neste gang du bruker en gjenstand laget av plast, prøv å finne ut hvilken type det er.


  • Siden 1950 har vi produsert over åtte milliarder tonn plast - det er like mye som vekten av 80 millioner blåhvaler. Omtrent halvparten er blitt produsert de siste ti årene.

  • Rundt 30 prosent av all plasten som har blitt laget er fortsatt i bruk, men resten har blitt kastet og fjernet på en eller annen måte. Dette er rundt seks milliarder tonn av de opprinnelige åtte milliardene som har blitt laget.

  • 30 prosent av plasten i Europa blir resirkulert, 25 prosent i Kina og 9 prosent i USA.

  • Mye av plastavfallet som ikke blir håndtert ordentlig havner på avveie – og til slutt i havet.


maskiner

I plastvettskolen bruker vi maskiner som resirkulerer plast. De er et verktøy for å vise elevene at plast har verdi, at plast er en ressurs og ikke søppel. PEK har bygget tre av maskinene som er designet og publisert gjennom www.preciousplastic.com.

machines.jpg

Kverna
Den første maskinen som brukes er kverna. Den kutter plast opp i små biter kalt granulat, som kan smeltes om ved hjelp av de andre maskinene. 

Extruder

I extruderen blir granulat varmet opp i et horisontalt rør som transporterer og presser plasten ut av tuppen som en "spagetti" tråd. Denne tråden kan man blant annet bruke til å lage råmateriale til 3D- printere. 

Injector

I injectoren blir granulat varmet opp i et vertikalt rør som transporterer og presser plasten inn i en form, som er skrudd på nederst. Formen kjøles ned og vi har et ferdig produkt. Her finnes det mange ulike muligheter for hva man kan lage!

Se prosessen nedenfor